Výplň a čistenie kanálikov

VÝPLŇ – FOTOKOMPOZITNÁ

Podstatou výkonu je rekonštrukcia kazom zničenej časti zubu pomocou estetickej kompozitnej výplne. Vďaka operačnému mikroskopu, ktorý využívame pri každom výkone môžeme ušetriť maximum zdravého tkaniva a odvŕtať len to, čo je naozaj potrebné odstrániť. Prvými krokmi ošetrenia je aplikácie lokálnej anestézie (pre bezbolestný priebeh zákroku) a izolácia pracovného pola pomocou kofferdamovej blany, ktorá je pre kvalitu ošetrenia kľúčová. Následne sa odstráni kariézne tkanivo, aplikuje špeciálny adhezívny systém („lepidlo“), pomocou ktorého sa kompozitný materiál spojí so zubnými tkanivami veľkou silou. Po dokončení „lepenia“ nasleduje vrstvenie kompozitného (bieleho) materiálu – rôznymi technikami podľa rozsahu a lokalizácie kazu. Posledným krokom je vyleštenie zhotovenej výplne a poučenie pacienta o tom, ako je potrebné zrekonštruovaný medzizubný priestor čistiť, aby sme dosiahli maximálnu trvanlivosť výplne.

ČISTENIE KANÁLIKOV (ENDODONCIA)

Čistenie kanálikov tzv. endodontické ošetrenie je potrebné robiť hlavne v týchto prípadoch:
Kaz je veľmi hlboký a už zasahuje do zubného nervu. Zub je silne bolestivý alebo je prítomný zápal niekde v priebehu koreňa. Niekedy pred nasadením protetickej práce.

Endodontické ošetrenie je jedno z najnáročnejších ošetrení časovo, technicky ale aj finančne a preto venujeme čas hlavne prevencii týchto ťažkostí – pravidelné preventívne prehliadky a dentálna hygiena, ktoré dokážu kaz odhaliť ešte v začiatočnom štádiu. Ak sa opraví kaz v skorom štádiu, tak sa výrazne zlepšuje prognóza zuba, keďže stratil pri oprave minimálne množstvo tkanív a pravdepodobnosť potreby endodontického ošetrenia v budúcnosti sa výrazne znižuje.

Základný postup: Aplikáciou lokálnej anestézie blokujeme bolesť pri ošetrení. Následne nasadením izolačnej blany predídeme riziku prehltnutia dezinfekčných roztokov a kontaminácii kanáliku zuba, pretože cieľom endodontického ošetrenia je dokonalá dezinfekcia tohto priestoru. Po dôkladnom zbavení baktérii zubné kanáliky zaplníme a následne na väčšinu zubov zhotovujeme overlay/korunku. Prečo je to potrebné? Zub je po vybratí ciev a nervu dehydratovaný, oslabený a krehký a takto ho chránime pred zlomením. Samozrejmosťou je využitie operačného mikroskopu